četrtek, 2. avgust 2007

Župca cookin'

no, tole je težko pričakovani recept.

v večji lonec daš meso za juho, goveje. preliješ z mrzlo vodo. zraven lahko daš tudi 1 mozgovo kost in 1 rahlo kost, lahko tudi goveji rep. začneš kuhati.

Nato dodajaš zelenjavo:
  • 1 stisnjen paradižnik ali žlička mezge,
  • pol paprike, jaz dam rdečo,
  • kocen zelja ali list zelja,
  • ohrovtov list,
  • peteršilj korenino,
  • peteršilj zelenje,
  • zeleno narezano na kocke,
  • zelo malo zelenja od zelene (močan okus),
  • na kocke narezana koleraba,
  • 2 stroka česna, prerezana,
  • 2 majhni čebuli, popraženi, neolupljeni,
  • kocen cvetače ali brokolija,
  • 1 žlička soli
  • če kakšne zelenjave ni, nič hudega.
  • korenje damo v juho kasneje, da se ne razkuha,ampak je čvrsto kuhano in da juha ni presladka od korenja.

Začimbe(zelo pomembne):

  • poper v zrnu,
  • koriander v zrnu,
  • piment v zrnu (3-4),
  • muškatni orešček (max 1/4),
  • ščep žafranike, janeža, rožmarina, bazilike in
  • lovorjev list.

Pustiš, da počasi vre.

Dodaš lahko tudi eno malo vejico luštreka.

Kuha se 2 uri, največ.

Ohlajeni odstraniš maščobo,ki plava na vrhu in precediš.

Dober tek!

Ni komentarjev: