No, ta sladek recept nam je celo prinesel nagrado :-)
PISANA MINEŠTRA
Pri prijateljicah opažam, da ima večina otrok zelo rada mineštre, čorbice…skratka juhice vseh sort. Tudi naša punčka ni izjema in smo prav veseli,da je tako, saj so mineštre zelo zdrave, hranljive in lahko prebavljive.
Pri nas mineštro delamo brez mesa, je na jedilniku 1x na teden. Meso nadomestimo z več vrstami stročnic.
Najprej popražimo malo pora, da lepo zadiši in porumeni. Nato dodamo zelo malo vode in začnemo dodajati zelenjavo: na kolobarčke narezan korenček, stročji fižol, cvetačo, grah, lahko tudi kakšno gobico, brokoli, koruzo…Popražimo,da voda izpari, nato ponovno dodamo malo več vode, kake pol litra. Nato dodamo še stročnice: rdečo in rjavo lečo, piro, ovseno kašo, proseno kašo in ajdo. Za okus dodamo še kak košček gomolja zelene, rumeno kolerabo, lahko tudi koren peteršilja. Še dodamo vode, toliko da krepko zalijemo. Solimo po okusu (rajši malo manj), dodamo baziliko, majaron, ščep mlete paprike, list lovorja in dve žlički pasirane paradižnikove mezge. Dodamo še dva olupljena krompirja, cela. Ko sta kuhana, ju spasiramo, tako postane mineštra bolj gosta in je ni potrebno zabeliti z moko (tega se rajši izogibajmo).
ANJIN KOLAČ S SKUTO IN SADJEM
Zelo okusen in sočen kolač, gre vsem v slast. Preverjeno.
Za testo potrebujemo 35dag moke, pol pecilnega praška, 20dag masla, 15dag sladkorja v prahu ali navadnega sladkorja (lahko zmeljemo), 1 vanilijev sladkor, 2 rumenjaka, 1 dcl kisle smetane. Testo zgnetemo in ga damo na hladno za 30 minut.
Za nadev potrebujemo: od 0,5kg do 1kg skute (odvisno od okusa), sladkor po želji, 1 vanilijev sladkor, 2-3 velike žlice kisle smetane, 1 ali 2 jajca in sadje (cel velik kompot, lahko pa tudi surovo, odlične so marelice).
Testo zvaljamo, če se ne valja, narežemo na 1-2cm debele rezine in sami s prsti dajemo v pekač, tako, da se vse sprime (poenostavimo zadevo). Tudi ob robu pekača damo testo. Nato na testo naložimo nadev in po vrhu damo še testo,če ga je kaj ostalo, ni pa nujno. Lahko naredimo tudi »kačice« in jih damo po vrhu. Na vrh lahko damo tudi tanko plast kisle smetane ali pa namažemo z jajcem.Pečemo 50 minut pri 180°C.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar