sreda, 2. julij 2008

Mikrovalovke so O.K.

Tole mnenje bi morda koga zanimalo:

V mikrovalovnih pečicah (MVP) živila segrevajo mikrovalovi, ki so ena izmed oblik elektromagnetnega valovanja. mikrovalovno valovanje "obrača" molekule vode, posledica ta tega pa je segrevanje snovi. Mikrovalovi spadajo med neionizirajoča sevanja (kot je tudi svetloba in radijski valovi), kar pomeni, da nimajo dovolj energije, da bi snov ionizirali (da bo razpadla na ione) in tako spremenili njeno kemijsko sestavo. Živila v MVP se samo segrejejo, drugih potencialno škodljivih učinkov pa niso odkrili v nobeni izmed mnogih raziskav na to temo. Mikrovalovi ne ostanejo v hrani, niti niso živila, pogreta v mikrovalovki, radioaktivna, kot zmotno mislijo nekateri lajiki. Pojavljajo se tudi trditve, da med delovanjem pečica seva mikrovalove tudi v okoliški prostor in prikrito segreva živa bitja. To ne drži, če je pečica nepoškodovana saj so mikrovalovi omejeni v notranjost pečice, na steklenih vratih pa je kovinska mreža, ki ne prepušča mikrovalov.
Nobena znanstvena raziskava še ni dokazala kakršnihkoli škodljivih vplivov mikrovalovnih pečic na živila, s čimer se osebno strinjam in jo zato tudi sam uporabljam brezskrbno.

Natan Osterman, univ.dipl.fizik, mladi raziskovalec na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani
marec 2007

Ni komentarjev: