sreda, 26. december 2007

LAZANJA na Koroški Beli


Tolikokrat sem jo že naredila,da zdaj je pa res čas,da povem tole moje čarovnijo.


Moj mr.T je ne more prehvalit in bi jo zmazal kar cel pleh,če bi mu jaz pustila:-)


Takole gre.


Najprej popražim čebulico narezano zelo na drobno, dodam strok česna (s tisto napravico,da je res minimalno nasekljan), dodam šampinjone (eno pest), malo popražim in nato dodam meso, ga mešam in tlačim toliko časa,da je res čisto na drobno. ponavadi je to 0.5kg mletega mešanega faširanega mesa. Sicer drugače jemo faširano meso samo goveje, ampak za lazanjo pa se mešano izkaže veliko boljše, je pač bolj sočno. vse to mešam,da se fajn kuha ene 20min, zalivam z vodo,da vse pokuha, nato pa pride rdeče vino (po občutku), 2 žlički soli, malo suhe bazilike, origana, majarona, malo provansalskih, mleta paprika in en lonček pelatov (natur Eta). Pelate v posodi kar potlačim s tlačilko,da so koščki čimmanjši. potem to še vre in se kuha nekih 10 minut. vmes pripravim pekač, namažem z margarino. naribam sir.pripravim lazanje. Izkazalo se je,da so od Barille veliko boljše kot pa od Grande. so bolj mehke,gibljive,tanke pa več jih je notri. Zavrem tudi dober liter vode,da notri pomakam lazanje.

Ko meso še kuha, počasi naredim bešamel. eno žličko masla (za peko) dam v ponvico,da se stopi,dodam malo ostre moke in nato dodajam toplo mleko, sproti. ne vem, koliko je količinsko,ker delam izključno po občutku. hitro je treba mešat pa nujno dodat muškatni orešček. če se naredijo kepice, se znajdeš tako,da bešamel precediš skozi gosto cedilo pa imaš novega.

Prvo plast začnem tako,da takoj na pekač nalijem eno plast bešamela in dam eno plast lističev lazanje. prej jih namočim v vrelo vodo,da se zmehčajo. Nato dodam meso in potresem s sirom. nato spet plast lsitičev in bešamel in spet meso in sir...to delaš nekje,da imaš vsaj 3 plasti. Zgornjo plast zaključiš, na debelo razmažeš bešamel skupaj z naribanim sirom, potreseš z baziliko in mleto papriko, lahko tudi malo popra iz mlinčka.

Pečeš na 180°°, 20 minut, jaz dam na vetrnico, je super spečeno, sočno.

Pa tut dobro :-))

Ni komentarjev: